Kişisel Marka Nedir? Kişisel Markalaşma Süreci
Bünyamin Kapıcıoğlu
Kişisel marka: Bireyin öne çıkan vasıflarıyla diğer insanlar üzerinde bıraktığı izlenimdir. Bir işin uzmanı olmak ve diğer insanları uzmanlığınızdan haberdar etmek kişisel marka sürecini oluşturur. Diğer insanları haberdar etme kısmı kişisel markayı oluşturan en önemli faktördür çünkü bunu nasıl yaptığınıza bağlı olarak markanız olgunlaşmaktadır.
Yani, kendinizi anlatmak yerine, insanların sizden nasıl bahsetmesi gerektiğini yönetmekten bahsediyorum. İşte işin sırrı bu! Mükemmel fotoğraflar çekiyor olabilirsiniz. Peki bundan kimin haberi var?
Bir gazetede ilan verseniz, “Mükemmel fotoğraf çekerim” yazsanız bu iş olur mu? Hiç sanmıyorum.
Peki ilana mükemmel bir fotoğraf koyar ve altına “Eser Sahibi: İsim-Soyisim” yazsanız bu iş olur mu? Sanırım bu daha etkili olur.
Sadece yaptığınız işle değil, işinizi sunum şeklinizle, tavırlarınızla ve tarzınızla bir bütünlük oluşturmanız gerekmektedir. Eğer bunu başarabilirseniz kişisel markanızı kolaylıkla inşa edebilirsiniz.
Marka: işletmelerin kendi ürünlerini veya hizmetlerini diğer işletmelerin ürün-hizmetlerinden ayırt etmek için kullandıkları özgün simgelerdir. (bkz: Marka Nedir?)
Görünen o ki logoya ihtiyacınız var. Kurumsal renklere ve kurumsal kimlik çalışmasına da ihtiyaç var gibi… Yani kendinizi bir işletme gibi değerlendirdiğinizde şu sonuca varabilirsiniz:
Logonuz: Görünüşünüz veya sizi işaret eden bir görsel
Kurumsal Renkler: Tarzınız
Kurumsal Kimliğiniz: Tarz, tavır ve işinizin birbirini tamamlar nitelikte olması.
Ürünleriniz: Kabiliyetli olduğunuz konular, iyi yaptığınız işler
Kişisel Marka Olmanızı Sağlayacak Bazı İpuçları
Sosyal Medya:
Sosyal medya çıktı mertlik bozulmadı. Aksine, sosyal medya sayesinde bir çok kişisel marka gün ışığına çıktı. Vine fenomenleri, Twitter fenomenleri, Instagram fenomenleri ve diğerleri… Her biri fenomen olmak için diğerlerinden daha farklı, daha kaliteli paylaşımlar yaptı. Mesela twitter sayesinde “analar ne söz yazarları doğurmuş” dedik. Bu konuda yetenekli olanlar ön plana çıktı ve bu yetenekleri ile marka olmayı başardı. Instagram sayesinde ne fotoğrafçılar tanıdık. Vine sayesinde Yeşilçam yeni oyuncular kazandı ve özellikle Türkiye’de mizah yeteneği üst düzey olan onlarca isim olduğunu öğrenmiş olduk. Yani sosyal medya sayesinde bir çok insan bireysel marka yaratmayı başardı.
Demek istediğim: yeteneğiniz her neyse ona uygun sosyal mecrayı kullanıp yeteneklerinizi sergilemek iyi bir yöntem olabilir.
Blog Yazarlığı:
Blog yazarlığı da sosyal medyanın bir parçası olarak kabul ediliyor ama ben sosyal medya dediğimde birçok insanın aklına hızlı paylaşım yapılan, az önce bahsi geçen mecralar geldiğini biliyorum. O yüzden özellikle yeni bir başlık altında bahsetmek istedim. Kişisel marka olmanızı sağlayacak en güçlü araçlardan biri de blogdur. Eğer yazım yeteneğiniz varsa ön plana çıkarmak istediğiniz yönünüz her ne olursa olsun blog yazarlığını kullanabilirsiniz. 10 saniyede araba lastiği değiştirebilen adam siz misiniz? Bununla ilgili de çok güzel blog sayfaları oluşturulabilir. Dalgıç mısınız? Su altı maceralarınızı kaleme alıp bu konuda ne kadar derin tecrübeleriniz olduğunu kolaylıkla sergileyebilirsiniz. Kısacası blog yazmak için konu sınırlaması yoktur. Var olması gereken tek artı: Diğer vasıflarınızın yanında yazım yeteneğine sahip olmanızdır.
Ağızdan Ağza Reklam:
Yaptıklarınızla dedikodu konusu olabiliyorsanız, birileri sizin reklamınızı yapıyor demektir. Bunun en garanti yöntemi ise işinizi iyi yapmaktır. Mesela çok iyi bir ses sanatçısı söyleyin desem “Zeki Müren” deme olasılığınız yüksektir. Ya da ben hiç sormadan bir Zeki Müren parçası önerip “dinle de ses gör” diyebilirsiniz ? Özellikle referans ile alışveriş yapan bir toplum olduğumuzu düşünürsek ağızdan ağza reklamın Türkiye’de çok daha kıymetli bir mecra olduğunu hemen görebiliriz. Çok iyi yemek yapıyorsanız muhakkak insanlar yemeklerinizden ve sizden bahsedecektir. Yaptığınız işte iyi olmanız kişisel markalaşma sürecinde önemli bir kaldıraçtır.
Portfolyo:
Bugüne kadar yaptığınız çalışmaları bir sunum dosyasına çevirmek ve yeri geldiğinde (iş görüşmesi veya seminer) sergilemek sizin için bir marka değeri oluşturacaktır. Tek başına yeterli olmayan bu yöntem diğer markalaşma yöntemleri ile birlikte kullanılabilir.
bireysel markaÇalıştığınız Firmalar, Takıldığınız İnsanlar:
Havalı bir firmada çalışmak çevreniz tarafından yüksek bir noktada konumlandırılmanıza sebep olabilir. “Konumlandırma” kelimesi bir yerlerden tanıdık geliyor mu? Evet, pazarlama süreçlerinden biri. İşte kişisel markayı oluşturan en önemli faktörlerden biri de konumlandırmadır. Kendinizi nerede konumlandırmak istediğinizi iyi düşünün ve ona uygun işlerde çalışıp ona uygun çevreler edinin.
Orjinal veya Özgün Olmak:
Marka tanımını hatırlarsak, işletmelerin kendi ürünlerini veya hizmetlerini diğer işletmelerin ürün-hizmetlerinden ayırt etmek için… Evet işte anahtar sözcük: “ayırt etmek”
Benzer işlerle ilgilenen, benzer işler icra eden, rakipleriniz veya meslektaşlarınız ile aranızda ne fark var? Bunu iyi analiz edip kendinizi iyi pazarlamanız gerekmektedir. Kişinin kendini iyi pazarlayabilmesi için özgün tarzı olması çok önemli bir avantajdır. Eleştirilere aldırmayan Tarkan’ın megastar olması gibi düşünebilirsiniz. Bu arada aykırı olmak ile karıştırmayın. İşinize veya markanıza yakışır bir yöntemle ön plana çıkıp başkalarını taklit etmekten sakınmanız gerektiğine vurgu yapmak istiyorum. Taklitçi olarak marka olamazsınız. En iyi ihtimalle adidoes veya nikse olursunuz ?
Son olarak, yatmadan önce yumurtanın akıyla sarısını… şaka şaka! bu bayat espiri ile cool bir yazar havası çizip kişisel markamı geliştiremeyeceğimi biliyorum.
Kaynak: http://www.markahocam.com/kisisel-marka-nedir-kisisel-markalasma-sureci.html
Hızlı adam Bünyamin Bey merhaba; Acil durumlarda camı kırınız! 🙂 yazılarınızdan birini okuduğum az önce.Burada yayımlanması için ayrıca beni mutlu etti.
“Gülümsemeniz logonuz, kişiliğiniz kartvizitiniz, sizinle vakit geçiren insanlarda bıraktığınız duygu markanızdır.” doğru mudur?