2017 Yılı Pazarlama Trendleri
Dr.Zeki Yüksekbilgili
http://www.zeki.yuksekbilgili.com
Her yıl olduğu gibi, bu yıl da pazarlama trendlerinin neler olacağını içeren bir yazı yazmak gerekti, zira çevremde birçok kişi bu soruyu daha şimdiden sormaya başladı bile…
2017 yılında pazarlamada aktif olarak konuşacağımız yeni trendleri sıralamaya başlamadan önce, Socialnomics’in yazarı Erik Qualman’ın 2017 yılı ile ilgili söylediklerini hatırlamakta yarar var;
• Dünya nüfusunun yarısından fazlası 30 yaşının altında.
• Milenyum neslinin %53’ü “koku duygunu mu, teknolojini mi (internet, cep telefonu, bilgisayar vb.) feda ederdin?” sorusuna “koku duygumu kaybetmeyi tercih ederdim” diye yanıt veriyor.
• 2016 yılı sonu itibari ile Satın alma kararlarının %93’ü sosyal medyadan etkileniyor.
• 2018 yılında mobildeki her şeyin 2/3 si video olacak.
• 2016 yılı itibari ile mobil cihazı olan insan sayısı, diş fırçası olan insan sayısından daha fazla.
• Artık her üç evlilikten biri onlineda başlıyor.
İşte böyle bir dünyada pazarlama trendlerinin dijital pazarlama ile ilgili olması da kaçınılmaz! Gelelim asıl konumuza; işte 2017 yılında etkin olacak pazarlama trendleri;
• Uzun zamandır tartışılan sosyal medyada olmak konusu artık tamamen sonuçlandı; pazarlama yapan hiçbir organizasyon için sosyal medyada olmak ya da olmamak diye bir seçenek yok. Bu günün dünyasında tek seçenek “sosyal medyada aktif olmak”.
• Video kullanımı ve videonun etkisi artmaya devam edecek. Hedef kitlenin dikkatini çekmek için kısa, farklı videolar daha da önem kazanacak.
• Kişiselleştirme daha da önem kazanacak. Artık pazarlama kampanyaları –elde edilen büyük verinin da etkisiyle- daha fazla kişiselleştirilebilecek. Böylelikle, markalar mesajlarını daha özel hedeflemeler ile vererek doğru kitleye ulaşmalarını sağlayabilecekler.
• Kişiselleştirmenin bir adım ilerisi ise lokasyon bazlı pazarlama olacak. Hedef tüketicilerin yerleri belirlenerek, onları hemen harekete geçirecek yakınlarındaki organizasyonların etkin pazarlama faaliyetleri her gün daha da fazla kullanılacak. Bu sayede pazarlamacılar hem pazarlama yatırım geri dönüşüm oranları arttırmayı hem de dönüşüm oranları artışı ile karlılıklarını arttırmayı başarabilecekler.
• Sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik daha da önem kazanacak. Özellikle sanal gerçekliğe imkan veren işlemci gücü artışı ile bu araçların pazarlama faaliyetleri için kullanımı artacak, birçok konvansiyonel pazarlama kampanyası sanal gerçeklik ile desteklenecek. Örneğin en klasik konut satışında bile, konut firmaları müşterilerine projeyi sanal gerçeklik araçları ile dolaştırabilecek. Arttırılmış gerçeklik (gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin bilgisayar tarafından üretilen ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı, doğrudan veya dolaylı fiziksel görünümüdür) kullanımı ile alışveriş uygulamaları, tüketicilerin ürünü almadan önce sanal ortamda denemesine imkan sağlayacak.
• Mesajlaşma aplikasyonları yeni bir reklam mecrası olarak karşımıza çıkacak. Son dönemde Whatsapp ile hızla yükselişini sürdüren mesajlaşma geleneği Facebook’un Mobil Messenger’ı, Snapchat, WeChat gibi uygulamalar ile devam ediyor. 2017 yılında bu uygulamaların sayısı ve içerisindeki reklam alanlarının artacak.
• Mobil uygulamalar ve mobil uygulamalardaki mobil ticaret satışlarının payı artmaya devam edecek. Bu sebeple, mobil uygulamalar geliştirmek pazarlamacıların en sık kullanacağı silahlardan biri olacak.
Siz bunlara ne kadar hazırsınız?
Değerli bilgiler için teşekkürler. Emeklerinize sağlık.