AVM’ler İçin Satışla Sonuçlanan Pazarlama Faaliyetleri
Zeki Yüksekbilgili
Alış Veriş Merkezleri (AVM) yönetimleri yıllardır benzer pazarlama faaliyetleri üzerine yoğunlaşıyorlar; “AVM’lere mümkün olduğunca çok kişiyi çekebilmek.” Bu amaçla yönetimler, AVM’ler içerisinde konserler, çocuklar için aktiviteler, tiyatro gösterileri ve bunun gibi daha çok insanın AVM’lere gelmesini sağlayacak aktivitelere konsantre oluyorlar. Bu aktivitelerle uzun vadede AVM’lerin birer sosyal aktivite merkezi olmasını hedefliyorlar. Fakat burada çok büyük bir sorun var; çok kişi ile alıveriş yapan kişiler arasındaki fark. Bu tür aktiviteler her ne kadar AVM’lere giren kişi sayısını artırmayı başarsa da, ne yazık ki buralarda ciddi kiralar ile perakendecilik yapan mağazaların satışlarını artırmayı başaramıyor. Üstelik bu aktiviteler hiç de ucuz değil…
Yeni dönemde, artık AVM’lere ciddi baskılar yapan perakendeciler, AVM yönetimlerinden satışları arttıracak çözümler bekliyorlar. Perakendeciler, artık AVM’lerin klasik pazarlama anlayışını bırakıp, daha çok kişiyi AVM’lere çekmek yerine daha çok satışla sonuçlanacak aktivitelere ağırlık verilmesini istiyorlar. Peki bu mümkün mü? Cevap kesinlikle evet.
Bunun için yapılması gereken, satışla sonuçlanacak aktiviteler organize etmek. İşte örnekler;
1- Meşhur bir aşçının yemek gösterisi yapması:
AVM içerisinde meşhur bir aşçının yemek gösterisi yapması, bu sırada kullanılan tüm mutfak malzemesinin AVM’de bulunan bir zücaciyecinin ürünü olması, dolayısıyla müşterilerin bu mağazadan alışveriş yapmalarının sağlanması.
2- Makyaj uzmanlarının ücretsiz makyaj yapması:
AVM içerisinde makyaj uzmanlarının katılımcılara ücretsiz cilt bakımı, makyaj yapması, tüm katılımcılara belli bir süre geçerli indirim kuponları dağıtılması. Bu sayede AVM’de bulunan kozmetik ürünleri satıcılarının mağazalarına ciddi bir alıcı müşteri kitlesinin yönlendirilmesi.
3- Satışa dayalı sosyal sorumluluk projeleri:
AVM’de yapılan her alışverişin bir kısmının bağış olarak bir hayır kurumuna ödenmesi. Katılımcıların, projeye katılmak için belirlenen AVM’den alışveriş yapmaları, alışveriş fişini AVM’de bulunan bağış merkezine götürmeleri ve bu sayede yapılan alışverişin bir kısmının bağış olarak hayır kurumuna ödenmesi. Aktivitede nihai amaç, AVM’den alışveriş yapılmasını sağlamak.
Artık AVM yöneticileri, pazarlamaya harcadıkları her kuruşun doğru yerlere gittiğinden emin olmak zorundalar, konserler, film gösterileri, tiyatrolar, defileler uzun vadede AVM’lerin daha çok tercih edilmesini hatta AVM’lere bağlı bir kitle yaratılmasını sağlayabilir. Ama AVM’lerin gerçek müşterilerinin, yani yüksek kiralar ödeyip satış yapmaya çalışan perakendecilerin beklemeye ne moralleri ne de sabırları kalmadı. AVM yönetimlerinin bir an önce, kiracılarının satış rakamlarını arttıracak yukarıdakilere benzer faaliyetleri hayata geçirmelerinin zamanı geldi…