Gerilla Pazarlama
N.Kutalp Koyunoğlu
Nedir bu gerilla pazarlama
Gelin hep birlikte biraz yakınlaşalım
Öncelikle kelime olarak gerilla;küçük ve gizli birliklerin düzenli bir orduya karşı yürüttükleri yıpratma savaşı taktiği, zayıf kuvvetlerin güçlüye karşı uyguladığı direniş savaşının unsurudur.
Kelime anlamından da çıkarabileceğimiz gibi gerilla pazarlama yapmanın en temel unsuru rekabette olduğumuz rakiplerimiz.
O zaman genel olarak özetlersek gerilla pazarlama alışılmışın dışına çıkarak beklenmeyen yerlerde,beklenmeyen zamanlarda faaliyet gösteren bir pazarlama tarzının ismidir.
Çoğu kişi bu pazarlama faaliyetinin ucuz ve maliyetsiz olduğunu düşünse de Dünyada bir çok firma bu pazarlama taktiği için ciddi bütçelerde harcama yapmıştır.
Kobiler gerilla pazarlamaya yada pazarlama faaliyetlerine başlamadan önce kendilerine
- Projeniz sizleri ve ekibinizi heyecanlandırsın
- Neyi yapabileceklerinizi veya yapamayacağınızı belirleyin
- Alışılmışın dışında pazarlama kanallarını öğrenin
- Ve son olarak bütün ekip bu işin içine katın
Eğer iyi bir pazarlama düzeneği yaratmak istiyorsanız gözlerinizi ve beyninizi sürekli açık tutun.İkinci olarak da etrafınızda bulunan bütün anlamsız tekniklerin size ve işinize nasıl yarayacağının yolunu öğrenin.
Özellikle pazardaki bütün yeni değişimler hakkında sürekli öğrenim ve gelişim kat ederek kendinizi geliştirin.Rekabetçi pazarlama analizleri ile kim ne pazarlamak için neler yapıyor ve bunların hangileri sizin pazarlama alanınız için de geçerlidir.
Bir diğer pazarlama düşüncesinde müşteri ziyaretlerinin hem sizin hem de müşterileri için çok önemli olduğuna inanmaktır.Bu her türlü pazarlama girişiminden ve etkinliğinden size bir artı katacaktır.
Gerilla pazarlamayı anlamamız için bence en güzel örnek bu işin babası Coca Cola’nın Latin Amerika pazarına giriş hikayesi
Coca-Cola Latin Amerika’nın en büyük ve en zengin ülkelerinden Venezuela’da 50 yıldır alt edemediği ezeli rakibi Pepsi-Cola’yı “Komando harekâtı” ile bir gecede piyasadan sildi. Venezuelalıların kendi kendilerine tüketim alışkanlıklarını değiştiremeyeceklerini anlayan Coca-Cola, pazarın temel direği olan genel distribütör ve şişelemeci olan Cisneros Grubu’na yüklenmiştir. Latin Amerika’nın en güçlü gruplarından biri olan Cisneros, 20 fabrikasında 57 yıldan beri Pepsi Cola’yı şişelemekte ve pazarlamaktaydı. Ancak Cisneros Grubu, Pepsi-Cola’ya yıllardır pazar genişletmek için yeni yatırımlar yapması gerektiğini söylemekte ve yardım istemekteydi ama Pepsi yönetimi oralı olmamaktaydı. Cisneros Grubu’nun Pepsi-Cola’ya karşı olan bu negatif tutumunu iyi değerlendiren Coca-Cola, Ağustos 1996′da bir gece Başkanlardan Douglas Ivester’ı sessiz sedasız Karakas’a yolladı ve Cisneros, Pepsi-Cola’nın Venezuela’daki 57 yıllık egemenliğine son veren anlaşmayı yapılan büyük maddi ve manevi yatırımların sonunda imzaladı. Anlaşmaya imzaların konmasıyla birlikte zamana karşı bir yarış başladı. Çünkü Pepsi Cola hemen ertesi sabah piyasadan silinmeliydi. O gece binlerce işçi tutulup Venezuela’nın tüm kentlerindeki tüm reklam panolarından Pepsi Cola afişleri ve renkleri temizlendi. Cisneros’un fabrikalarının cephelerindeki Pepsi Cola renkleri yok edildi ve yerine Coca-Cola‘nın renkleri boyandı. Binlerce dağıtım kamyonundaki Pepsi Cola yazılarının yerini dev harflerle Coca-Cola yazıları aldı. 20 Fabrikadaki işçiler de unutulmadı; Pepsi Cola yazılı iş elbiseleri atıldı ve Atlanta’dan özel olarak üretilen Coca Cola iş elbiseleri giydirildi. Son olarak üretimin başlaması için özel kargo uçaklarıyla alelacele 250 milyon şişe Coca-Cola getirildi. Günün ilk ışıklarıyla birlikte operasyon tamamlandı. Venezuela Ekonomi Bakanı bu inanılmaz değişimi şöyle yorumluyordu. Bu tam anlamıyla bir darbe yani yönetimin kuvvet zoruyla el değiştirmesidir. Ayrıca tüm darbeler gibi sabaha karşı yapıldı. Douglas Ivester’ın yorumu ise şöyle: “Venezuela’da pazar payımız %10 bile değildi. Şimdi bir gecede %90′a çıktı.” Venezuela’daki darbe ertesi gün New York Borsası’nı da uçurdu. Coca-Cola hisseleri bir seansta %20 değer kazandı. Pepsi-Cola darbenin şoku içinde kendisine gelince Coca-Cola ve Cisneros gurubuna sözleşmenin ihbarsız bozulması ve haksız rekabet iddiasıyla Amerika ve Venezuela mahkemelerinde dava açacağını belirtti. Pepsi-Cola yetkilileri Cisneros Grubu’ndan 200 Milyon Dolar tazminat isteyeceklerini açıkladılar. Bu durumda Cisneros’lara güvence verildi. “Tüm mahkeme masraflarını ve davanın takibini biz üstleniyoruz.
Aslında gerillanın ve geleneksel pazarlama anlayışının hedefleri konusunda bir farklılık bulunmamakla birlikte genel anlamda örtüşmektedir. Daha fazla satmak ve daha çok kar elde etmek gibi geleneksel hedeflere odaklansa da gerilla, kullandığı yöntemlerle geleneksel pazarlamadan ayrılıyor. Yani esas fark amaçta değil araçlarda ortaya çıkıyor. İşte gerilla ruhu bu noktada kendini gösteriyor. Hem yaratıcı, hem eğlenceli hem de vurucu sloganları üretmekte ve umulmadık zamanlarda ve yerlerde kendini göstermektedir.
Eğer rakiplerinizden ayrılan özelliklerinizle farklılaşmazsanız maalesef firmanız zaman içinde ölecektir.
O halde sloganımız Farklılaş Yada Öl
Geri izleme: GERİLLA PAZARLAMA – yemek531