Mobil Yaka…
Ertan Şimşek
Çalışma Psikoloji Uzmanı
Teknoloji dünyasının getirdiği çalışma şartlarının beş yıl öncesine göre bugün oldukça farklı bir manzara gösteriyor.Çalışma hayatında bilgi iletişim teknolojilerinin kullanılmasının daha iyi bir iş yaşam dengesi kurulmasını kolaylaştırdığını ortaya koyuyor. Bilgi iletişim teknolojilerinin nimetleri olan akıllı telefonlar, tabletler, taşınabilir bilgisayarlar ve tabii ki internet, ne zaman nerede olursanız olun çalışabilmenizi ve işvereninizin sizden beklediği işi işyerinde olmadan da yapabilmenizi sağlıyor. Yani, teknolojik gelişmeler sayesinde özellikle masa başı işler açısından işinizi yapmak ve teslim etmek sadece bir tık uzağınızda kalmış oluyor.
Artan rekabet koşulları ,hızın yaşantımızın önemli bir parçası ve vazgeçilmez bir koşulu olduğu günümüzde,Mobil Yaka veya Mobil Çalışma yani uzaktan çalışma kurumların kaçınılmaz bir gerçeği durumunda.
Yapılan araştırmalara göre,2016 sonu itibari ile dünya da toplam çalışan sayısının 37,2 sini Mobil Yaka çalışanları oluşturuyor.Yakın gelecekte(2020) işgücünün yarsından fazlasını esnek çalışma sistemine geçeceği öngörülüyor.Çarpıcı bir sonuçta;beş yıl içerinde toplantıların %94 ‘nün internet ortamında yapılacağı tahmin ediliyor.2016 itibariyle dünyadaki toplam çalışan sayısının yüzde 37,2’sini mobil çalışanlar oluşturuyor. 2020 yılında ise işgücünün yüzde 50’sinin “Mobil Çalışma “sistemine geçeceği öngörülüyor ve beş yıla kalmaz toplantıların yüzde 94’ünün internet ortamında yapılacağı tahmin ediliyor. Esnek ve mobil çalışma eğilimi dünya çapında giderek daha fazla varlığını hissettiriyor. İşletmeler, bu yeni çalışma sistemine ayak uydurmak için başta teknoloji ve insan kaynakları departmanları olmak üzere yatırım yapıyor.
Çalışan haftalık çalışma saatinin yüzde 28’ini e-postalarını kontrol etmekle geçiriyor ve günde ortalama 121 adet e-posta gönderip alıyor. Gereksiz e-posta trafiği, verimliliği düşürdüğü kadar, ciddi ölçüde zaman israfına da neden oluyor.
Çalışana esneklik İşverene tasarruf olarak görülen ” Mobil Çalışma “kısmi verimlilik artışı ve maliyet tasarrufu sağladığından merak uyandırılan ve uygulama yapılmak istenen bir çalışma sistemi.
“Mobil Çalışma” bireylerin zaman planlaması yapabilmesini önemli görüyor. Mobil Çalışmanın aile ile daha çok zaman geçirme olanağı vermesi ve iş stresini azaltıyor olması çalışanlar için önemli birer avantaj olarak görülüyor. Tabi ki her saat ulaşılabiliyor olmak mobil çalışana çok rahatsızlık vermiyor.Bu konuda rahatsızlık duyanların oranı düşük %38.
Çağımız hız çağı.Daha doğrusu hızlı tüketim çağı.Durum böyle olunca ister istemez iş yapış biçimimizde değişiyor.Yani yaptığımız işin kalitesinden önce işin bir an önce tamamlanmasını öncelikli kılıyor.
Mobil Yaka dediğimiz “Mobil Çalışma” sistemi; bir taraftan hızı arttırıyor , bir taraftan maliyeti düşürüyor ,bir taraftan kuruma ciddi fayda ve değer katıyor.Ancak unutulan bir konu var ki o da rekabette ayakta kalmayı sağlayan ve başarı için önemli bir değer olan’ kaliteyi yetersiz kılıyor.
Bu da yapılan işin daha kısa sürede daha az maliyetle sonuçlanmasını sağlarken yapılan işin kalitesini olumsuz etkiliyor.