Sağlık Kuruluşlarının İnternet Siteleri Neden Önemlidir?
Fethiye Savaşan
Günümüzde web sayfası olmayan bir sağlık kuruluşu düşünülemez. Web sayfaları sağlık kuruluşlarının internetteki yüzüdür ve genellikle tahmin ettiğimizden daha önemlidirler. Web sayfaları önemlidir çünkü´;
• Sağlık kuruluşunuza hiç gelmemiş olan potansiyel bir hasta için, sağlık kuruluşunuzun ilk algısı internet sitesidir. Diğer bir söylemle sağlık kuruluşunuz, onu hiç ziyaret etmemiş bir hasta için (eğer hakkınızda başka şeyler de duymamışsa)sadece web sitenizden ibarettir.
• Hastalar alacakları sağlık hizmeti ile henüz karşılaşmadıklarından veya karşılaştılarsa da değerlendirecek yeterlilikte olmadıklarından, verilecek hizmeti fiziksel unsurlarla değerlendirme eğilimindedirler. Kuruluşunuza henüz gelmemiş olan bir hasta için ilk fiziksel özelliğiniz sitenizdir.
• Web sayfanız kurumunuzu veya kuruluşunuzu ziyaretçiye tanıtmanız için size zamandan ve sürekli zahmetten daha bağımısız ve ucuz bir ifade ortamı sağlar. Web sayfanızın tasarımı ve alt yapısı buna uygunsa, kendinizle ilgili (“Hakkımızda” grubu)dilediğiniz kadar bilgi ekleyebilirsiniz. Tek şart bu bilgilerin iyi sınıflandırılmış olmaları ve navigasyonun rahat olmasıdır.
• Sadece sağlık kuruluşlarından değil, tüm kuruluşlardan genel olarak beklenen şey sosyal olarak sorumlu olmalarıdır. Eğer sağlıkla ilgili bir iş yapıyorsanız, soysal sorumluluğunuzun halk sağlığını geliştirmek yönünde olması size en yakın ve zaten var olan kaynaklarınızla yapabileceğiniz bir sorumluluk türüdür. Web sayfanız özellikle hastalıklar, hastalıklardan korunma, beslenme, hijyen gibi konular hakkında sağlıklı ve sürekli güncellenmiş bilgiler ve uyarılar içererek hem arama motorları üzerinden ziyaretçi çeker hem de siz bir bilgilendirme misyonu üstlenmiş olursunuz. Çektiğiniz ziyaretçilerle de bilinirliliğiniz artar. Aynı zamanda kuruluş, doktor seçmek üzere ya da hastalığı hakkında araştırma yapan hasta ve yakınlarının ilgisini çekebilirsiniz.
• Web sayfanız sizin hakkınızda ciddi bilgiler verir. Bugüne kadar gördüğüm örneklerden yola çıkarak hakkınızda verebilecek bilgilerden şöyle söz edebilirim;
1. Anlatım bozuklukları ve çok belirgin imla hataları içeren bir site, özensiz ve ciddiyetsiz olarak algılanmanıza neden olabilir.
2. Misyon ve Vizyonun olmadığı, hakkımızda bölümünün kısa tutulduğu bir site kurumunuzun/kuruluşunuzun, kurumsal olmaktan uzak, güvenilmez ve/veya amatör bir algı yaratabilir.
3. Bazı kamu sitelerinde gördüğüm gibi, özellikle yardımcı sağlık personelinin soyadını kullanmadan sadece mesleğini ve ilk adını kullanarak tanıtan bir site sizi yine amatör, çalışanlarına ve işlerine eşit değeri vermeyen bir kuruluş gibi gösterebilir. Bu sadece hastalar üzerinde değil, iş yerinizde çalışmak isteyen ve sizi araştıran eleman adaylarınızın üzerinde de olumsuz izlenim bırakabilir. Bu tür hatalardan sonra, insan kaynakları politikalarınızın anlatıldığı sayfaların bir önemi kalmayabilir. Bu nedenle eğer bir kadro listesi oluşturulacaksa, organizasyonun en üstünden en alt kişisine kadar her çalışanın adı, soyadı, fotoğrafı ve hatta kısa bir özgeçmişi ile tanıtılmasında yarar vardır. Bu tanıtımla hastanın “Personeli Tanıma, Seçme ve Değiştirme” (Hasta Hakları Yönetmeliği, madde 9)hakkına da saygı gösterilmiş olur.
4. Hastalıklar hakkında bilgi verirken kullandığınız bol terminolojili dil, sizi kibirli ya da hastaya saygısız ya da sadece hasta bilgilendirmede yetersiz gösterebilir.
5. Kendinizi tanıtırken, ben dili ve şimdiki zaman kullanmanız kurumsal bir yapınız olmadığını anlatabilir, geniş zaman kullanıp kendimizi anlatmak için kurumun adını kullanırsak daha kurumsal bir algı yaratmış oluruz.
6. Çok eski tarihli yazılar ve güncellenmemiş bilgiler, sitenizi terk edilmiş görünmesine, orada verilen bilgilere şüphe ile bakmaya neden olabilir ve sizi de rahat gösterebilir.
• Web sitenizin çeşitli yerlerinden ziyaretçilerinize hitap ederek, web sitenizi davetiye olarak kullanabilirisiniz.
• Web sitenizi işlevsel bir hale getirip, kendi işinizi hafifletebilirsiniz. Örneğin; endoskopi hazırlığını hastaya sözlü olarak anlatabileceğiniz gibi, internet sitenizden okumasını da isteyebilirsiniz. Böylece hastanın dinlemeye ve algılamaya hazır olup olmadığı, dikkat, sonradan aranıp danışılması yoluyla zaman maliyetinin artması gibi faktörleri dışlamış olurusunuz. Ya da ameliyat sonrası bakımların, her aşamasını sitenize yazarak hem kendi işinizi hafifletmiş olursunuz hem de hastanın hafıza faktörünü dışlayarak mesajı daha kaliteli bir şekilde almasını sağlayabilirisiniz.
• Web sitenize gelen mailleri, sınıflandırıp ilgilerine göre gruplayabilirsiniz. Böylece bir kampanya durumunda elinizin altında ek ve direkt hedef olan bir data olmuş olur.
• Web sitenizi bir haber portalı ve kurumunuzun içindeki dinamizmi yansıtacak bir araç olarak da kullanabilirsiniz. Hastanenizde doğmuş bebekler, hastalarınıza geçmiş olsun mesajları, teşekkür formları, fotoğraf galerisi, dahası şikayet formu koyabilirsiniz. Özellikle şikâyetler kültürel olarak çok yapılmazlar (özellikle personelin yüzüne karşı yapılmaktan çekinilir, bu nedenle web sayfası iyi bir muhatapsız şikayet yönlendirme yeridir) ancak son derece kıymetli bilgiler içerirler. Bu bilgilerin ortalaması kendimizi gözlemlememiz, verdiğimiz hizmetin kusurlarını fark etmemiz, verdiğimiz hizmeti mümkün olduğu kadar kişiselleştirmemiz ve gelişmemiz için paha biçilmezdir. Paha biçilmezdir, çünkü masalarımızın üstüne koyduğumuz, çok nadir doldurulan ya da bazen de çok pahalı fiyatlara pazarlama araştırması şirketlerine yaptırdığımız anketlerde bulamayacağınız bilgileri bu şikayetlerde bulabilirsiniz. Eğer işletmenin bir kusuru şikayet seviyesine geldiyse, yaşanan olay hastada şiddetli duygulanım yaratacak kadar etkilemiş demektir. Bu duygulanımın çıktılarını doğal olarak anketlerde göremezsiniz.
Tüm bunlar web sitenizin özenle yapılması, takip edilmesi ve güncellenmesi gerektiğini anlatıyor.