WOMM – Word Of Mouth Marketing
Ferdi Yılmaz
Okuyanlara dedikodunun biraz daha janjanlı bir versiyonu gibi gözükebilir ama bizde yeni yeni konuşulmaya başlayan bir kavram var. “WORD OF MOUTH MARKETING – WOMM”. 2006 yılının pazarlama trendleri içerisinde sayabileceğim ve hızla tüm dünyada etkisini artıran “Kulaktan Kulağa Pazarlama” tekniğinin ne olduğunu kısaca bu ayki yazımda anlatmaya çalışacağım. Tam olarak sözlük anlamına bakacak olursak; Müşterilerinizin ürününüz hakkında konuşması için nedenler yaratmak, onlara ürününüzü başka yerlerde anlatabilmek için doneler sağlamak. Bu tanımla yola çıktığınızda WOMM tamamı ile müşteri memnuniyetine ve şeffaf iletişime dayalı tekniklerden oluşuyor. Temel elementleri şu şekilde sıralanabilir.
İnsanları ürünleriniz ya da servisleriniz ile ilgili eğitmek.
İnsanlara düşüncelerini paylaşmak için ikna etmek.
Paylaşımları daha da kolaylaştırıcı doneler sağlamak.
Fikirlerin nasıl, nerede ve ne zaman paylaşılabileceği üzerine fikir geliştirmek. Destekçileri, karşıt görüşlüleri ve tarafsız olanları dinlemek. Word of Mouth Marketing Çeşitleri Daha önce de belirttiğim gibi insanları ürün veya hizmetlerle ilgili başkalarının yanında da konuşturabilme faaliyetinin adıdır WOMM. Şu anda üzerinde tartışmalar olsa da kabul edilmiş olan WOMM çeşitlerine bakacak olursak;
Buzz Marketing: Yüksek profilli eğlence veya haberleri insanları markamız hakkında konuşturabilmek.
Viral Marketing: Genelde e-mail ya da internet üzerinden yapılan eğlendirici ya da bilgilendirici çalışmalar.
Community Marketing: Fan Club, dernek gibi toplulukları destekleyerek ya da katılınarak üyeler arasında marka ile ilgili paylaşım yaptırmak.
Grassroots Marketing: Gönüllüler yetiştirip motive ederek bir açılım yakalamak.
Evangelist Marketing: Ürününüzü/hizmetinizi/markanızı savunacak gönüllü misyonerler veya avukatlar yetiştirmek.
Product Seeding: Doğru ürünü, doğru zamanda, doğru kişiye (tanıtım amaçlı) doğru bilgilerle vermek.
Influencer Marketing: Ana toplulukları ve başkalarının fikirlerine yön verme yeteneği olan ve ürünler hakkında konuşmaya meyilli kanaat liderlerini belirlemek.
Cause Marketing: Amaca güçlü duygularla bağlı insanların desteğini ve saygısını kazanmak için sosyal konulara destek vermek.
Conversation Creation: Konu hakkında ağızdan ağza yayılacak bir söylenti başlatmak için oluşturulmuş ilginç veya eğlenceli reklamlar, e-postalar, dikkat çeken cümleler, eğlence organizasyonları veya tanıtımlar.
Brand Blogging: Açık ve şeffaf iletişim ruhuyla bloglar yaratmak ve bloglara katılım göstermek; o blog üyelerinin hakkında konuşabileceği bilgileri paylaşmak.
Referral Programs: Hizmetten memnun müşterilerin, bu memnuniyetlerini arkadaşlarına tavsiye etmesini sağlayacak araçlar yaratmak.
Pozitif Word of Mouth Marketing Stratejileri
1. İletişimi geliştirmek.
2. İnsanlara konuşacak doneler vermek.
3. Cemiyetler, topluluklar oluşturmak.
4. Hedef müşteri kitlesini etkileyebilecek topluluklar ile bir arada olmak.
5. Markamız ya da işimiz için gönüllü misyonerler yaratmak.
6. Müşterilerden gelen feedbackleri dinlemek.
7. İletişim kanallarında şeffaf olmak.
8. Müşterilerimizi de süreçlerimize dahil etmek. Perdenin arkasını onlara da gösterebilmek.
Gördüğünüz gibi dünya yerinde durmuyor. Her alanda birçok gelişme oluyor. Bu da onlardan bir tanesi. “Peki, avantajı nedir?” diye soracak olursak size tek söyleyebileceğim bilinen pazarlama yöntemlerine göre maliyetleri çok daha düşük. Ancak akıldan çıkartılmaması gereken yönü; eğer doğru yönetilmez ise markanızdan ve sizden götürecekleri. Bunu da akıldan çıkartmamak da fayda var…
makalemi de okuyanilirsiniz. http://www.canerbabatas.net/2017/02/06/nedir-bu-wourd-of-mouth-marketing/