Yarının Müşteri Temsilcisi
Özkan Kaymak
1. Birçok şirkette bugün bile vazgeçilmiş olan “Satış Temsilcisi” kavramı; yarın tamamen terk edilecek ve “Müşteri Odaklı” olmak şirketlerin ortak felsefesini meydana getirecektir.
2. Yarının “Müşteri Temsilcileri” ikiye ayrılacak:
a. Aracı / Ticari müşterilere satış yapanlar (Bayilere),
b. Son kullanıcıya satış yapanlar, ayrı ayrı eğitilecek ve görevlendirileceklerdir.
Bunların; stratejileri, eğitimleri, davranış ve ikna yöntemleri çok farklı olacaktır.
3. Yarının “Müşteri Temsilcileri”, ticari müşterilerini çok iyi, yakından ve detaylı tanıyarak, satışlarını kolaylaştırıcı yöntemleri sürekli düşünüp geliştirecekler. Onların Kime, Nerede, Ne zaman ve Nasıl daha çok satış yapabileceklerini, sanki onların danışmanlarıymış gibi tavsiyelerde bulunarak destekleyeceklerdir.
Bu tavsiyelerinin verimli olabilmesi için tüm ticari müşterilerle on-line bağlantıda olacaklar ve onların tüm satış ve stok hareketlerini izleyeceklerdir.
“Müşteri Temsilcileri”, ticari müşterilerinin şirketteki tüm işlem ve işlerinin tek takipçisi ve kolaylaştırıcısı olacaklar ve onların şirketten alımlarını ancak böylece, yani kendilerini ve şirketlerini sevdirip tercih ettirerek, arttırmaya çalışacaklardır.
4. Yarının “Müşteri Temsilcileri”, son kullanıcıları da çok iyi, yakından ve detaylı tanıyarak; onların ihtiyaçlarını, beklentilerini ve hatta hayallerini öğrenip bilecekler. Ve temsil ettikleri ürün ya da hizmetlerin, onların yaşamlarına nasıl daha çok kolaylık, kalite ve konfor getireceğini sürekli gösterip ispat ederek tercih önceliklerini kazanmaya çalışacaklardır.
5. Yarının “Müşteri Temsilcileri”nin ortak nitelikleri;
· Üniversite / Yüksekokul eğitimi (Tercihen Ekonomi, Mühendislik, Bilgisayar, Tasarım)
· Lisan bilgisi (Tercihen İngilizce + 2 lisan)
· Araştırma, istatistik, anket bilgi ve tecrübesi
· Pazarlama alanında master veya özel eğitimler ve sürekli ülkesini / dünyayı takip ederek kendini geliştirme arzu ve gayreti içinde olmak,
· Veri takip becerisi / bilgisayar teknolojisini çok iyi takip edebilmek,
· Otomobil ehliyeti (Tercihen + motoiklet ehliyeti)
· Matematiksel, elektronik ve çağdaş oyunları hobi edinmek,
· Müzik, sanat, kültür, spor faaliyetlerini sevmek / icra etmek,
· Hızlı yaşayan, hızlı karar veren, pratik zekalı, çağdaş, ilerici ve yenilikçi olmak,
· İnsan iletişimi çok kuvvetli, sabırlı, özgüven ve inisiyatif sahibi, kompleksiz olmak,
· İletişiminde “klişe”lerden uzak “içten” ve “yaratıcı” davranarak kendini anlatabilmek,
· Hizmetin başarı getireceğine ve “farklılığın” ancak hizmetle yaratılacağına inanmak,
· Her fırsatta ülkesini ve dünya ülkelerini gezerek görgüsünü arttıran biri olmak.
6. Yarının “Müşteri Temsilcileri”nin, en geç Üniversite yıllarında “SATIŞ KARİYERİ” yapmaya karar vermeleri ve ön hazırlık olarak muhakkak staj yapmaları gerekecektir.
Bu stajlarını, tercihen gıda sektöründe olmak üzere, hızlı tüketim sektöründeki şirketlerin birinde yapmalıdırlar. (Gıda sektörü, bizde de tüm dünyada da yukarıdaki nitelikte ve inisiyatifte insan kaynağı yetiştirmekte daima “birinci” gelmektedir.) Örnek olarak: Eti, Ülker, Unilever, P&G, Gilette, Danone, Nestle vb. sayılabilir.